Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2009 00:09 - Отварянето на АЕЦ или как да направим на баба си пластична операция и да заприлича на Мадона?
Автор: specialistpovsichko Категория: Политика   
Прочетен: 4958 Коментари: 28 Гласове:
0

Последна промяна: 24.01.2009 00:43


Дойде новата година и започнаха изненадите. Първо Русия ни изненада и взе, че ни спря природния газ. Няма да се пускам в подробности, всеки знае историята. После не толкова изненадващо започнаха едни протести. И за тях няма да говоря. А да, само да вметна, че гръцкото МВР е слаба ракия. Как може некви си гърци да блокират границата и да не може никой да мине. Предлагам веднага да се командирова господин министъра на МВР - Миков за да им покаже как се бият невинни граждани и дали ще ми протестират разни баби хулиганки и дядовци - анархисти с трактори. Не може така другари!
      Да се върнем на темата сега. И като за капак на всичко, нашите "умни" депутати ( по-глупави едва ли има) взеха да разнасят едни текстове, приказки и прочие, за отваряне на АЕЦ "Козлодуй". Такааа, да поразсъждаваме малко, че от много боли глава.
1. Да се направело референдум искаме или не АЕЦ? - Кой ме пита мен, или баба ми искам или не искам АЕЦ? Нито аз, нито баба ми, нито дядо ми разбираме от ядрена енергетика и сигурност за да изкажем мнение трябва или не трябва да се затвори/отвори АЕЦ-а. Това може да се направи от специални комисии. Те така и направиха, и то няколко независими комисии. Съвсем друг е въпроса "умните", споменати по-горе какво решение взеха. Това е, като доктор да направи референдум да се махне ли апендикса на някой болен от същото. Тук да оставим работата на професионалистите.

2. Затворихме АЕЦ-а, айде сега да го отваряме. Имало газова криза. - Добре де, тя кризата свърши. Да, ама не. "Умните" пак искат да го отварят. Предполагаме, че ЕС ни разрешава (което и в сънищата на проф. Вучков няма да се случи) и ние го отваряме. Какво става? Минават няколко месеца до заработването, аз не се наемам да кажа колко. После пускаме ги, ама те имали гориво само за 5 месеца. Следва ново зареждане на реакторите. Спиране, пускане, иди ми дойди ми. Такааааа, и накрая срока им за експлоатация е 2011г. И кво стана сега? Докато ги пуснем и трябва да ги спрем. И пак да повторя, кризата беше газова, не токова. Сега някой ще ми каже, че като спрат газа, ще се увеличи потреблението на ток и дрън, дрън, дрън. Няма да коментирам тоя въпрос, мързи ме.

От написаните доводи до тук, мога да направя заключение, че за мене някой има далавера от АЕЦ-а и тя е:

- реклама в очите на народа, ще отваряме АЕЦ-а
- да продаваме нелегално ток и някой да направи кинти от това, нали спряха еврофондовете и няма от къде да се краде вече, остана с ток

Та всичко това ми прилича, на все едно да направя баба си на 20 години с пластична операция, и да я пратя да ражда, е нема как да стане повервайте ми , както казваше дедо цар Симон Рилски, Родопски и т.н. когато му дойде времето.




Гласувай:
0



1. stix - до един "беден" журналист...какъвто си.. (само предполагам ХАХАХАХХАХА
24.01.2009 00:24
ако те помоля да споделиш нещо положително...
сигурно ще ми кажеш, че до довечера сигурно ще умрем...
цитирай
2. specialistpovsichko - Не съм журналист и не съм...........
24.01.2009 00:27
Отразявам самата истина от популистките изказвания за АЕЦ, къде видя отрицателните неща.....? Индженер съм да му се невиди, не исках ама.....
цитирай
3. stix - дай решение на проблемите..
24.01.2009 00:36
а не само да биеш барабанчето на недоволството...

как ще се развива икономиката ако няма производство??? (в случая на ел енергия)

не трябва да съм ясновидка... за да видя твоята негативна реакция.. за отварянето на АЕЦ...(тук виждам отрицателните ти мисли)

друг е въпроса, че управляващите трябва да осигурят суровина за продължаване работата на АЕЦ... тук ще е техния провал или успех...
цитирай
4. specialistpovsichko - Не само суровина. Имат договор, ...
24.01.2009 00:40
Не само суровина. Имат договор,който не могат да нарушават. Пазарна икономика е, търсенето определя предлагането, на кой ще продаваме ток във финансова криза, или ще го затваряме в буркани? АЕЦ "Козлодуй" има срок на експлоатация до 2011г. Пускането на един блок не е да пуснеш лампа. Не е рентабилно отново да се пуска АЕЦ, нищо няма да спечелим, само ще загубим. По-добре тези пари да отидат за АЕЦ "Белене" или онкоболни или квото се сетиш, а не за вдигане на рейтинга, за да ни управляват пак едни и същи. Препоръчвам ти да си гледаш поезията, а техниката я остави на нас, ние знаем как да работим с нея. Поздрави и успехи!
цитирай
5. stix - между другото
24.01.2009 00:44
България е най богата на уранови залежи...

жалко, че закриха рудниците, които бяха надземни...с най съвременни технологии се извличаше от тях уран... който се обогатяваше извън БГ...
за пояснение
в рудниците не работеха затворници, а хора... които бяха приели всички вредни условия на труд и държавата се задължаваше да ги осигури с пенсии на около 45 годишна възраст...
но в последствие... с държавен вестник бяха отменени тези права и всички...работили по рудниците...останаха...немили - недраги...
не ми се говори за това...
цитирай
6. specialistpovsichko - Между другото не говорим за урановите залежи,
24.01.2009 00:48
а как политиците които затвориха 2 блока на АЕЦ, същите те, сега говорят за отваряне. Е това ако не е популизъм здраве му кажи. Първо ще ги затворим, да ни вземат в ЕС, да пуснат фондове , да крадем "малко", а после ще ги пускаме за да гласува простия народ за нас, като каже - Видиш ли , тия отвориха АЕЦ-а........ Прост народ...... натам го знаеш
цитирай
7. stix - журналист си...признай си :)))))
24.01.2009 00:54
струва ми се, че си далече от действителността...
т.с. малко познаваш житейските проблеми...
за теб този проблем е отвлечено понятие, върху което може да стане някакъв си дебат.. тема за новините рано утре сутринта...

прощавам невежеството ти specialistpovsichko
това е жизнено важен въпрос, по който не мога да разговарям с тебе...

предполагам, че на други теми бихме могли да разговаряме...
цитирай
8. specialistpovsichko - Не съм журналист
24.01.2009 00:58
Не се изживявай, като специалист по ядрена физика, моля те. Тука говорим за технологично време на пускане, експлоатационни срокове, сигурност и рентабилност, т.е. разходи, приходи, разлика, печалба за период от време. Не съм против АЕЦ "Козлодуй", не ме разбирай погрешно. Аз също се подписвах да не се затвори АЕЦ-а, но не помогна. Сега след, като е затворен смисъла от отваряне е нулев, и повярвай ми...... никога повече няма да го отворят, това е евтина реклама на БКП и компания.
п.с. Ти да не си фенка на Станишев, че така ревностно защитаваш популистките им мисления и начини за манипулиране на невежия БГ народ?
цитирай
9. stix - човече.. не мисли това, което ти кажат да мислиш...
24.01.2009 00:59
трябва да следваме икономическите си интереси, а не политическите борби, които ни доведоха до НЕЗАПОМНЕН КРАХ...

няма значение кой е дал предложението за отваряне на АЕЦ...
цитирай
10. stix - няма да ме засегнеш с това :)))) "Ти да не си фенка на Станишев
24.01.2009 01:04
не искам да се занимавам с политика...
както разбираш интересува ме икономиката...

така както и теб те интересува ще имаш ли пари в портмонето си утре...или не...
цитирай
11. specialistpovsichko - Момичееее
24.01.2009 01:04
Аз ти говоря като електроинженер, а ти ми казваш кой да слушам. Теб ли да слушам или учебика по електротехника, енергетика, физика, висша математика и айде да не ги изброявам. Говоря ти от техническа гледна точка. Хайде като много разбираш от икономика, ми сметни ако след 1 месец се пуснат 2-та блока и започне продажба на ток, до края на 2011 колко ще сме на печалба. От печалбата извади 600 млн. евро загуби + глоби заради пускането.
цитирай
12. stix - смяташ, че ще има само загуби... електроинженере???
24.01.2009 01:12
може ли да видя твоите изчисления до 2011г ???

какво производство може да осъществи страната ни..
при наличие на суровини от редки метали???
цитирай
13. stix - ХАХАХАХХА
24.01.2009 01:17
доматите ще ни бъдат радиоактивни...краставиците ни също...
а за тиквите на политиците ни хич да не говорим... ХАХАХАХХА

просто се опитвам... да ти кажа, че България не трябва да бъде аграрна страна или просто слугинаж ... развит туризъм...
цитирай
14. specialistpovsichko - аз съм инженер, не съм икономист. ...
24.01.2009 01:18
аз съм инженер, не съм икономист. Само си пресметнах сорка на отваряне, срока на експлоатация и т.н. Не се връзвай на популистки приказки за това как ще цъфнем и вържем с пускането на блоковете. Беше кво беше. Мъртвец не може да се събуди, тва е :) Не мисля да споря повече с тебе на тази тема. Всеки си гледа от неговата камбанария.
п.с. И урана го получаваме пак от Русия, демек пак сме енергозависими от тях :) Тряба да се търси диверсификация на горивата. Икономистка си, знаеш кво е тва.
цитирай
15. specialistpovsichko - тук съм напълно съгласен
24.01.2009 01:22
с това, че БГ не трябва да е аграрна страна. Трябва да има производство. Една икономика се държи на това, не на магазинери. Виж колко мола са, колко нещо е. Един завод не се направи. Но и машините в производството трябва да са енергоспестяващи. Не може да купуваме доялки на 20 години от Германия и да се кефим, че сме купили нови машини. Ел. енергията изразходена за една обувка в Германия е 10 пъти по-малко от същата изработена в БГ. Тук трябва да се търси разковничето, енергийната ефективност. И ако искаш ми прочети и другия постинг за възобновяемите енергоизточници. По-натам ще напиша и постинг за енергийната ефективност. Просто блога го регистрирах преди 2 часа.
цитирай
16. stix - да прочела съм го...
24.01.2009 01:35
слънчевата енергия е неизчерпаема... поне докато сме живи...

и така...тогава ще разберем колко сме били зависими от петролни и други източници... а не само от РУСИЯ... нали??? :))))
цитирай
17. stix - да прочела съм го...
24.01.2009 01:37
слънчевата енергия е неизчерпаема... поне докато сме живи...

и така...тогава ще разберем колко сме били зависими от петролни и други източници... а не само от РУСИЯ... нали??? :))))
цитирай
18. specialistpovsichko - Неизчепраема е, ама е изменяща се ...
24.01.2009 01:41
Неизчепраема е, ама е изменяща се величина във времето. КПД на слънчева централа е около 14%. Няма да ти казвам, че централа 10kWp мощност струва 150 000 евро и има живот 15 години. За пример, ще ти дам, че това е енергията за едно домакинство. Демек за 150 000 евро 15 години няма да плащаш ток. И то при положение, че пече по цял ден слънце ;)
цитирай
19. stix - имаш прогресивна техническа мисъл
24.01.2009 02:39
КПД на слънчевите системи за производство на ел енергия зависят от полезната площ на действие.. :)))
НАЛИ???
значи колкото повече... толкова повече... :)))))))))))
цитирай
20. specialistpovsichko - Хахахаха, не ме карай да се смея. ...
24.01.2009 02:43
Хахахаха, не ме карай да се смея. Моля те! КПД си е КПД, дали ще е 1 кв, метър или 10000 кв.км КПД си е едно и също. КПД е в % , то е относителни единици, така че не ми говори глупости сега. Ти хептен ме взе за лаик и канарче. Айде нема нужда. Айде гледай си икономиката и не се занимавай с електротехника и енергетика.
цитирай
21. tomov8 - Ну АЕЦ пагади!!!
24.01.2009 12:25
1) 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ са напълно пригодни да работят поне още 10 години, има няколко международни инспекции и сертификати, включително на Международната агенция за атомна енергия, която издава сертификатите за безопасност на всички реактори и централи по света.
2) Реакторите бяха спрени предсрочно от НДСВ, защото трябваше да се "усвоят" едни комисионни, в размери на стотици милиони евро и централата в Румъния - Черна Вода, финансирана от Германия и Франция, да стане основен износител на ток на Балканите.
3) Повторното отваряне на тези реактори струва бесни пари, които трябва да се дадат от нашия бюджет, както и да се върнат "комисионните" на ЕС, което няма да стане.
4) Токът от АЕЦ е предназначен предимно за износ, и не може да бъде вкаран в нашата енергопреносна мрежа, защото тя ще "изпуши". Парите, които биха дошли от този допълнителен износ от ток, ще бъдат откраднати от сегашното правителство по невидими пътечки.
цитирай
22. krivoshapkova - Цитирано:
24.01.2009 12:57
" ...След избухването на газовата криза той / Първанов / се изказа по най- неадекватния на пръв поглед начин, отваряйки отново " вечната " тема за АЕЦ " Козлодуй", която все пак не произвежда газ. ...Така Първанов вкара своя еманципиран наследник в двоен капан. Станишев е притиснат от неизбежността да вземе непопулярно политическо решение, като се поиска от Брюксел отварянето на " Козлодуй", и популисткия натиск от страна на избирателите ,за които атомната ентрала е втора " Бузлуджа". / Явор Дачков/ ...И докато партийни до скоро съратници си "вадят" очите кой да прилапа баницата на следващите избори, на нас , останалите, не ни остава нищо друго , освен да се чувстваме безкрайно омерзени от долнопробния сценарии, в който сме вкарани. Защото за обективно мислещите, още не емигрирали от тази жалка страна , им е напълно ясно ,че България е клоаката на Балканите и на цяла Европа - по думите на телохранителя на Яворов - виж филма "Дело 205" .Някой се е сетил много по- рано , че и без изобличаващи пана и WC - изкуство, миришем отдалеч....
цитирай
23. specialistpovsichko - Zabavnata
24.01.2009 14:19
Напълно съм съгласен с теб. Икономика от молове, магазини и слески туризъм не се прави. Производство и промишленост си иска.
цитирай
24. specialistpovsichko - tomov8
24.01.2009 14:20
По точки 2,3 и 4 си напълно прав. Това и аз се опитвам да кажа. По точка 1 не мога да коментирам, нямам тия правомощия да кажа точно колко е опасен/безопасен АЕЦ КОзлодуй.
цитирай
25. specialistpovsichko - Докато има кой да бие бабите и сту...
24.01.2009 18:17
Докато има кой да бие бабите и студентите по митингите. Докато народа казва, аз нищо не мога да променя. Докато не се направи народен съд, както избиха Чеушеску и компания, така трябва и тук. Докато не се събуди този заспал БГ народ, винаги ще ни мачкат и ще ни е скъп тока. Докато се продават електроразпределителните дружества на разни ЧЕЗ, МЕЗ,ЕВН, Е.ОН и др. подобни. Тримата от запаса ни оправиха.....
цитирай
26. specialistpovsichko - krizt
24.01.2009 19:12
Благодаря! Ще напиша още два постинга за вятърните електроцентрали и за малките ВЕЦ, но по-натам, че тия сериозни теми си искат време за подготовка. В момента е модерно проектирането на малки ВЕЦ покрай рекички, но в последния постинг от поредицата ще изложа мойте аргументи, до колко ще ни помогне всичко това.
цитирай
27. анонимен - мда
26.06.2010 17:52
популизмът за жалост е инструмент, който винаги е възможен за ползване. нема зима, нема лето - винаги е под ръка. какви сме такива хората, та все има някои, които да се връзват.

а за себестойността на процеса "спиране-пускане" (и за др. неща от изложението/спора) дори аз, заформеният неспециалист, съм сигурна, че не си заслужава.
цитирай
28. анонимен - сори за анонимката горе -
26.06.2010 17:53
s.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: specialistpovsichko
Категория: Технологии
Прочетен: 23999
Постинги: 5
Коментари: 39
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930